Mariestads Visfestival

07 Oct 2017 Mariestad

Details


Venue : Mariestads Visfestival

Visans Vänner Skaraborg
presenterar stolt
Mariestads visfestival 2017

För 3:e året i rad arrangerar Visans Vänner Skaraborg; Mariestads visfestival.
När: 7 0ktober
Plats: Mariestads teater
Information om biljettköp, etc.. kommer inom kort.


Frida Braxell, vissångerskan som skrev sången om silvertejp. Å andra sidan gäller det att hitta sin egen stil och det har Frida Braxell lyckats med.Redan som barn skrev Frida egna låtar där hon satte texten i fokus och genom åren har det blivit turnéer och spelningar i såväl Finland som Norge, men oftast någonstans i Sverige. Med sina erfarenheter från nordens scener samt möten med andra artister bär hon på en uppsjö av berättelser och anekdoter, som hon säkert kommer att bjuda publiken på Mariestads visfestival.
Läs mer på: www.fridabraxell.se
Foto Erik Bengtsson

Jan Hammarlund, viskompositör och musiker är en av den politiska visans tydligaste profiler i Sverige och som debuterade 1972 med vinylen Befriande från skolan, deltog med sin sång i solidaritetsrörelsen för Chile, blev pionjär i HBT-rörelsen, skrev hitlåtar som Valarna som sjunger, Ville, Jag vill leva i Europa, sjöng i Nord- och Sydamerika, har översatt och sjungit franska cabaretsånger, Bertolt Brecht, och på senare år sånger av Schubert. Oavsett repertoar – den lätt igenkända rösten bär fortfarande.
Hans mellansnack är berättelser och anekdoter som flätas samman med historierna i låtarna, pratet mellan sångerna blir som ett osynligt lim som binder ihop hela konserten, ser fram mot en rolig men också en tankeväckande konsert av Jan.
Läs mer på: www.janhammarlund.se/
Foto Jeanette Andersson

Kristian von Svensson, är författare och trubadur från Malmö. Aftonbladet kallar honom ”Möllevångens egen skald”. Kristian har framträtt på flera av landets visfestivaler, såsom Västerviks och Falkenbergs (Hwitans) visfestivaler – i bägge fallen efter att ha vunnit talangjakter, fyra gånger har han bjudits in att spela på Visklubben Skeppets visfest i Steninge. Kristian har även mottagit Spingostipendiet och för sin roman ”Möllevångsång” mottog han Sveriges författarfonds stipendium.
Hans visor är mycket underhållande och tänkvärda, med en spännvidd mellan den allvarskomiska låten där en polis behandlar en rånad man som vore han ett kvinnligt våldtäktsoffer och den lyriska uppföljaren till Taubes Dansen på Sunnanö.
Läs mer på: www.kristiansvensson.se/

Lennart Svensson, vistrubadur på klassisk gitarr, är till vardags gitarrlärare på Mariestads musikskola, har jobbat där sen 1981. Han är utbildad på klassisk gitarr och spelar folkmusik och gör gärna visprogram. Är ofta ute och uppträder tillsammans med sina barn Kristin (Fornfela) och Gustaf på diverse festivaler, i kyrkor och inte att förglömma Medeltidsveckan på Gotland, där de alltid gör stor succé. För ett tiotal år sedan gick Lennart en visutbildning på Nordiska folkhögskola i Kungälv, har också uppträtt på visfesten i Steninge.
Här är länk till Lennarts Facebooksida: https://www.facebook.com/lennart.svensson.7127

Ingrid och Sanna Hogman (mor och dotter)
Ingrid; visartist, sångpedagog, kursföreståndare och en av grundarna av Visskolan i Västervik, som har en lång meritlista och har stått på många scener runt om i Sverige och gett egna konserter och även tillsammans med andra visartister. Ingrid har mottagit ett antal kulturpriser för sitt artisteri samt för sin generositet och konstnärliga omtanke avseende elever, kollegor och den svenska visan i tradition och förnyelse.
Sanna dök upp som en frisk fläkt på den svenska visscenen, att korsa visa och folkmusik är ett beprövat recept, men tack vare Sannas sinne för såväl melodier som musikaliskt risktagande sticker hon ut. Hon har också stått på̊ många musikscener och visfestivaler men även verkat på̊ Stadsteatern. Under åren har hon gjort flera resor där hon undersökt musikkultur i Sydafrika, Sydamerika och USA.
På festivalen kommer Sanna och Ingrid framföra ett visprogram tillsammans.
Här är länk till Ingrids Facebooksida:
https://www.facebook.com/ingrid.hogman.5
Här är länk till Sannas hemsida:
http://sannahogman.se/

Mika Olavi är tatuerare och musiker. 2012 släppte han sin debutskiva ”Nålkonstnärens visor”, strax efter startade han världens första och enda tatueringsstudio med visinriktning, Byssan lull Tatuering i Göteborg. Han har haft gitarr som huvudinstrument sedan början av sin karriär men nu har han även lärt sig att traktera ett dragspel som han ackompanjerar sina alster med. 2016 gav han ut ett nytt album, denna gång, en ateistisk psalmbok i visformat. I kollektionen bjuds det på mindre andliga alternativ till t.ex. barndop och begravning. Tongångarna går i finsk efterkrigsrillumarei blandat med jonisk psalm. En humoristisk och underhållande platta befriat från villfarelser, vidskepligheter och myter. I huvudsak passar dessa visor bäst till en lyssnande publik då texterna har en central roll i det hela, men har man inte öra för det verbala så går det förstås också bra att lyssna till melodin.
Här är länkar till Mika Olavis hemsida och Facebooksida:
http://mikaolavi.se/
https://www.facebook.com/mikaolaviartist
Foto Carina Hedlund

Maija Kauhanen, en finsk världsartist med djupa rötter i visa, folkmusik och den finska kanteletraditionen. Maija specialiserar sig på den finska Saarijärvistilen inom kantelespel, som är en gammal och sällsynt teknik, där man använder en liten träpinne som plektrum. Med utgångspunkt i denna spelteknik skapar hon unika ljudbilder och rytmer.
Maija Kauhanen är en karismatisk artist med en kraftfull och uttrycksfull röst, som väcker starka känslor hos åhöraren. I sina egenkomponerade sånger tar hon upp så vitt skilda ämnen som kvinnoöden, krävande mänskliga relationer, våld i hemmet och barnbrudar, men också glädje, hopp, tröst och förälskelsens mystik. Hennes engagerande framförande kräver heller inte kunskap i det finska språket för att bli berörd.
Maija Kauhanen har gjord bejublade framträdanden över världen i länder som t.ex. Kina, Japan, Holland, Tyskland, Norge och Sverige förutom i Finland och hennes debutskiva Raivopyörä (Vredeshjulet) gavs nyligen ut i Tyskland, fick mycket positiv kritik internationellt och tilldelades Kritikerpriset 2017 i Finland för bästa artistiska genombrott för en ung artist.
2011 vann Maija Kauhanen den internationella Solo kantele tävlingen i Helsingfors och samma år uppnådde hon delad andraplats i Nord´11 tävlingen i Sälen. Hon är också medlem i världsmusikgrupperna Okra Playground(Fi),Rönsy(Fi), Mari Kalkun & Runrun (FI/EE/AU) samt är vokalist i det finska popbandet Malmö. Maija Kauhanen är en artist som ger en modern publik en sällsynt intensiv upplevelse som berör med rötter i en urgammal tradition. Missa inte denna möjlighet att uppleva hennes konst på Mariestads teater under Mariestads Visfestival.
Här är länkar till Maija Kauhanen hemsida och Facebooksida:
https://www.maijakauhanen.com/
https://www.facebook.com/maijakauhanenmusic/

Foto Antti Kokkola

Finn Zetterholm, författare, visdiktare och sångare. En av våra stora svenska trubadurer som varit verksam sedan 1960-talet, där han tillhörde det visgäng som började uppträda på vispråmen Storken tillsammans med Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Evert Ljusberg m.fl. Bengt Sändh och Finn Zetterholm inledde ett långt samarbete, de kallade sig ”Två trotziga trubadurer”. De spelade in flera album tillsammans, turnerade landet runt och gjorde skandal i folkparkerna med sina fräcka och uppkäftiga sånger. Under sjuttio och åttiotalet varvade Finn Zetterholm vis-, kabaré- och revyskrivande med skivinspelningar och medverkande i radio och TV.  Med antidrogprogrammet ”Berusning” turnerade Finn i flera år tillsammans med visdiktaren Rune Andersson och författaren Lasse Strömstedt. I Finns sånger blandas det lyriska med det burleska, skämt med allvar.
Är idag kultförklarad av en ny generation och är aktuellare än någonsin.
Här är länkar till Finn Zetterholms hemsida och Facebooksida:
https://www.finnzetterholm.com/hem
https://www.facebook.com/finn.zetterholm

Jonathan Segerhierta, en ung och härlig allkonstnär inom musiken,visan och teaterns värld som har gått det Estetiska programmet vid Vadsbogymnasiet. Han har bl. a haft huvudrollen Ebenezer Scrooge i Voices of Charitys musikaluppsättning av En julsaga på Skövde stadsteater. Är vårförenings yngste medlem, men tillför mycket med sin musikkunskap och glädje. Ska bli mycket kul att få se honom uppträda på visfestivalen.
Här är länk till Jonathans Facebooksida:
https://www.facebook.com/fikatrollet?ref=br_rs&sw_fnr_id=3628400017&fnr_t=0